BizHawk Emulator Development


filpAM
He/Him
Banned User
Joined: 10/24/2018
Posts: 23
Location: earth
Alyosha wrote:
An update was made today to Gambatte that fixes a VRAM access bug that prevented a run of WarioLand II from syncing on console. Thanks go to TIKevin83 and the gambatte devs for putting everything together and making a test ROM. jlun2 had posted the issue in the game thread less then a month ago, so seeing this wrapped up quickly and advancing console verification is pretty cool I think.
Was that a bug already present in upstream(sinamas gambatte)?
TiKevin83
He/Him
Ambassador, Experienced Forum User, Moderator, Published Author, Site Developer (164)
Joined: 3/17/2018
Posts: 301
Location: Holland, MI
Rookie of 2018Gameboy TASer of 2018Gameboy TAS of 2018
It's not that there was a bug in gambatte in bizhawk or upstream, it's that the Wario Land II TAS encountered a previously undocumented bug in the GB and GBC hardware itself, and so no emulators had accounted for that behavior of the hardware.
Dimon12321
He/Him
Experienced Forum User, Published Author (501)
Joined: 4/5/2014
Posts: 932
Location: Ukraine
Why is there no news about Bizhawk 2.4.2 release?
RetroEdit wrote:
Uh, BizHawk 2.4.2 was released a week ago: GitHub, Release history
I know. Why there is no announcement on the front page? I see the one about 2.4.1, but not about 2.4.2. I have got used to that news window and now 2.4.1 cuts my eye, like 2.4.2 isn't really supposed to be used.
TASing is like making a film: only best takes are shown in the final movie.
Editor, Experienced Forum User
Joined: 8/8/2019
Posts: 92
Uh, BizHawk 2.4.2 was released a week ago: GitHub, Release history Nevermind, it seems I misunderstood, as Colin pointed out.
EZGames69
He/They
Experienced Forum User, Published Author, Publisher (4046)
Joined: 5/29/2017
Posts: 2416
Location: Marquette MI
TASer of 2020SNES TASer of 2020Sega TASer of 2020TASer of 2019Sega TASer of 2019Exotic platforms TAS of 2018
He means why was there no TASVideo News about it, as in the part of the front page at the top right.
[14:15] <feos> WinDOES what DOSn't 12:33:44 PM <Mothrayas> "I got an oof with my game!" Mothrayas Today at 12:22: <Colin> thank you for supporting noble causes such as my feet MemoryTAS Today at 11:55 AM: you wouldn't know beauty if it slapped you in the face with a giant fish [Today at 4:51 PM] Mothrayas: although if you like your own tweets that's the online equivalent of sniffing your own farts and probably tells a lot about you as a person MemoryTAS Today at 7:01 PM: But I exert big staff energy honestly lol Samsara Today at 1:20 PM: wouldn't ACE in a real life TAS just stand for Actually Cease Existing
TiKevin83
He/Him
Ambassador, Experienced Forum User, Moderator, Published Author, Site Developer (164)
Joined: 3/17/2018
Posts: 301
Location: Holland, MI
Rookie of 2018Gameboy TASer of 2018Gameboy TAS of 2018
Experienced Forum User
Joined: 7/17/2012
Posts: 469
Location: Switzerland
Since there are a lot of problems with Virtu for the Apple II with BizHawk, and since Mednafen now offers the Apple II/II+ emulation, would it be possible to include this core in the future as was done with Cygne and Saturnus for example?
My Citra 3DS rerecording movie files test repositery: https://cutt.ly/vdM0jzl Youtube playlist "Citra Tests": https://cutt.ly/AdM0wg9 http://www.youtube.com/user/phoenix1291
TasMAJ
He/Him
Experienced Forum User
Joined: 7/17/2019
Posts: 6
Please fix the NES core pixel perfect aspect ratio (with 1:1 pixel size). It's broken since 2.4.1 version. Correct aspect ratio | BizHawk aspect ratio PS Also please add the automatic menu bar hiding and bilinear interpolation.
Experienced Forum User
Joined: 12/7/2015
Posts: 3
is there any plans to consider the Flycast a core for BizHawk? https://github.com/libretro/flycast
Experienced Forum User
Joined: 9/12/2014
Posts: 502
Location: Waterford, MI
First of all, wrong place to post that. Its already been mentioned elsewhere, and dreamcast games have ports that can already be tased(with some minor graphical changes). So I don't really see the point in a dreamcast core(other than to tas shenmue games, which are bad candidates either way).
RGL
Experienced Forum User
Joined: 7/13/2017
Posts: 48
InfamousKnight wrote:
First of all, wrong place to post that. Its already been mentioned elsewhere, and dreamcast games have ports that can already be tased(with some minor graphical changes). So I don't really see the point in a dreamcast core(other than to tas shenmue games, which are bad candidates either way).
I would like to mention that there are actually quite a few people using Rerecording to create Longplays of games and not Speedruns. So personelly I would see a point for ANY core that could be implemented :)
Post subject: BizHawk 2.5 Released
adelikat
He/Him
Emulator Coder, Published Author, Site Admin (4250)
Joined: 11/3/2004
Posts: 4655
Location: Tennessee
TASer of 2010NES TASer of 2010DS TASer of 2010Arcade TAS of 2010NES TASer of 2008NES TAS of 2008Funny TAS of 2008TASer of 2007NES TASer of 2007Funny TAS of 2007
Windows Binary Release notes This is a major new update that features some big improvements to TAStudio, fixes UzeBox (relevant for DTC9!), and introduces some new cores, including TurboNyma (ported from mednafen), a more accurate core than PCEHawk. In addition, there is a new waterbox system, new rewinder, new TAStudio state manager, and countless fixes, and core updates.
Pimpin' ain't easy My Homepage My TAS projects
Experienced Forum User, Published Author (94)
Joined: 8/29/2016
Posts: 14
Location: Toaster :0
Any plans to bring back the rewind frequency and speed options? They were kinda nice.
Experienced Forum User
Joined: 4/22/2014
Posts: 59
Location: United Kingdom
PPLToast wrote:
Any plans to bring back the rewind frequency and speed options? They were kinda nice.
Seconded. Having a higher frequency (I had it set to every 8 frames iirc) also allowed for a longer rewind buffer, I believe.
Editor, Experienced Forum User
Joined: 8/8/2019
Posts: 92
Beed28 wrote:
PPLToast wrote:
Any plans to bring back the rewind frequency and speed options? They were kinda nice.
Seconded. Having a higher frequency (I had it set to every 8 frames iirc) also allowed for a longer rewind buffer, I believe.
This should be possible by setting the max buffer size lower. See this ticket.
Experienced Forum User
Joined: 5/29/2020
Posts: 6
When I try to run this version of BizHawk my computer (Windows 64x laptop) says it won't because it's detected viruses, specifically a Windows 32x Trojan. I tried reinstalling the prereqs but that fixed nothing. Do I just turn off my antivirus defender, or is there something wrong with my installation proccess?
Editor, Experienced Forum User
Joined: 8/8/2019
Posts: 92
NightWingMistHawk wrote:
When I try to run this version of BizHawk my computer (Windows 64x laptop) says it won't because it's detected viruses, specifically a Windows 32x Trojan. I tried reinstalling the prereqs but that fixed nothing. Do I just turn off my antivirus defender, or is there something wrong with my installation proccess?
See: ticket #2356, ticket #2357.
Editor, Emulator Coder, Experienced Forum User, Site Developer
Joined: 5/11/2011
Posts: 1105
Location: Murka
Beed28 wrote:
longer rewind buffer
Adjust the target frame length. For instance, if you want to be able to rewind to 10000 frames before the latest emulation, set it to 10000.
Experienced Forum User
Joined: 11/3/2019
Posts: 9
BizHawk 2.4.2 (含之前的版本) 支持 RetroArch "shaders_cg" "4xbr-hybrid-crt-b.cgp" BizHawk 2.5.0 调用 RetroArch "shaders_cg" "4xbr-hybrid-crt-b.cgp" 会出错 是不是 BizHawk 2.5.0 之后,将不再支持 RetroArch "shaders_cg" "4xbr-hybrid-crt-b.cgp" ? BizHawk 2.4.2 (including previous versions) supports RetroArch "shaders_cg" "4xbr-hybrid-crt-b.cgp" BizHawk 2.5.0 will cause an error when calling RetroArch "shaders_cg" "4xbr-hybrid-crt-b.cgp" After BizHawk 2.5.0, RetroArch "shaders_cg" "4xbr-hybrid-crt-b.cgp" will no longer be supported?
TasMAJ
He/Him
Experienced Forum User
Joined: 7/17/2019
Posts: 6
I have a few questions. First, how do you get this color palette in Game Boy games? Here are my settings and I tried all the available palettes and didn't get those colors. Second: how to make rewind work? I assigned a button on my controller and rewind just doesn't work, what else is required?
adelikat
He/Him
Emulator Coder, Published Author, Site Admin (4250)
Joined: 11/3/2004
Posts: 4655
Location: Tennessee
TASer of 2010NES TASer of 2010DS TASer of 2010Arcade TAS of 2010NES TASer of 2008NES TAS of 2008Funny TAS of 2008TASer of 2007NES TASer of 2007Funny TAS of 2007
For rewind, you need to go to Config -> Rewind & States, and check the Enabled checkbox in the rewind settings. Also, make sure it has reasonable buffer and desired frame length values
Pimpin' ain't easy My Homepage My TAS projects
TasMAJ
He/Him
Experienced Forum User
Joined: 7/17/2019
Posts: 6
Oh how could I miss it, thank you! It's very useful feature so it must be turn on by default I guess. And I have following values by default:
Max buffer size: 512 MB Desired frame length: 600
Is it ok?
Post subject: BizHawk 2.5.1 Released
adelikat
He/Him
Emulator Coder, Published Author, Site Admin (4250)
Joined: 11/3/2004
Posts: 4655
Location: Tennessee
TASer of 2010NES TASer of 2010DS TASer of 2010Arcade TAS of 2010NES TASer of 2008NES TAS of 2008Funny TAS of 2008TASer of 2007NES TASer of 2007Funny TAS of 2007
Windows Binary Release notes This release fixes some critical issues with the 2.5 release.
Pimpin' ain't easy My Homepage My TAS projects
Post subject: Error Starting FFMPEG since 2.5.1 Update
Joined: 9/25/2020
Posts: 2
Hello all, great emulator I very much appreciate your continued work on it. Since the version 2.5.1 update I'm getting the error code 0xc000007b when trying to start a recording using FFMPEG. It will download it and place it into the dll folder okay, but after downloading I get the error saying the application needs to close and it doesn't recognize the FFMPEG executable in the dll folder. Here is a video of it happening if that's helpful. Link to video I'm happy to provide any other information if needed. I checked folder permissions and ownership and didn't see anything off. It's set up the same way I set 2.5.0 up and that doesn't have the same issue. Thanks again for all your efforts.
Post subject: Re: Error Starting FFMPEG since 2.5.1 Update
Editor, Experienced Forum User
Joined: 8/8/2019
Posts: 92
RetroGameStream wrote:
Since the version 2.5.1 update I'm getting the error code 0xc000007b when trying to start a recording using FFMPEG. It will download it and place it into the dll folder okay, but after downloading I get the error saying the application needs to close and it doesn't recognize the FFMPEG executable in the dll folder.
Fixed in 2.5.2. As a workaround, you can delete version.dll in the bizhawk folder. (copying natt's post)